Ik heb het druk. Heel druk. Razend druk. En daarom besluit ik dat vandaag een lange werkdag wordt. Vandaag werk ik niet tot vijf uur maar tot minimaal zeven uur. Lunchen moet maar even tussendoor. En ik geniet wel een andere keer van het warme zomerweer of van de kinderen die uit logeren zijn. First work, then happiness. Je herkent het vast wel. Toch knaagt er iets. Is dit nu echt de manier om het beste uit jezelf, en je werk, te halen?

Ergens weet ik heus wel dat het niet slim is om je volledig onder te dompelen in je werk. Ik herinner mij gerust nog wel die ene, irritante boeddhistische tip: ‘You should sit in meditation for twenty minutes everyday – unless you’re too busy; then you should sit for an hour.’

Tijd voor een TED-talk

Aan het woord: de Amerikaanse psycholoog, onderzoeker en auteur Shawn Achor, CEO van Good Think Inc. Hij houdt zich bezig met positieve psychologie en zijn TED-talk heet ‘The happy secret to better work’. Een grappig maar vermoeiend snelle presentatie (wees maar blij dat ik het voor je opschrijf) over deze vraag: word je gelukkig door succesvol te zijn, of word je succesvol door gelukkig te zijn?

Uit onderzoek blijkt dat de externe wereld je geluksniveau niet bepaalt (ook hierin had de Boeddha dus gelijk). Shawn: “Ik kan uit alle informatie over je externe wereld slechts tien procent van je lange-termijn-geluk afleiden. Negentig procent van je lange-termijn-geluk hangt niet af van de externe wereld, maar van hoe je brein de wereld verwerkt.”

Geluksniveau

De externe wereld (werk, succes) bepaalt dus niet je geluksniveau. Het omgekeerde is wel waar: door gelukkig en positief te zijn, verbeter je jouw resultaten. Op het werk, op school of persoonlijk.

“Slechts 25% van succes op je werk hangt af van je IQ. Daar staat tegenover dat 75% van succes af hangt van optimisme, sociale ondersteuning en hoe gelukkig je bent.” Oftewel: we moeten de formule voor geluk en succes veranderen. En, nog een conclusie: door gelukkig te zijn beïnvloed je de werkelijkheid op een positieve manier.

Hoe werk je aan geluk?

De manier waarop we nu opvoeden, les geven en bedrijven runnen (‘Als ik succesvol ben, word ik gelukkig’) is dus gebaseerd op een verkeerde aanname. Maar wat moet je dan wél doen? Hoe werk je aan geluk? Dat ga ik voor je uitzoeken. Je leest het eind deze week op deze website.